SH_cover_zon_def_lowres
Je kunt een statement maken. Maar met het nieuwe album IV doet Sven Hammond meer dan dat. De groep rondom Hammondorgel virtuoos Sven Figee maakt een reuzenstap. Na de al niet misselijke voorganger The Usual Suspects, pakt hij samen met zanger Ivan Peroti, drummer Joost Kroon, gitarist Tim Eijmaal en bassist Glenn Gaddum de handschoen op. ,,We zijn langzaam toegegroeid naar een echte band met een vaste zanger. Dat was eerlijk gezegd nooit het plan toen ik met Sven Hammond Soul begon. Toen wilde ik vooral op het Hammond-orgel gieren. Maar deze groep voelt zo vreselijk goed.” Die natuurlijke progressie heeft nu tot het indrukwekkende IV geleid. ,,Ik ben het type bandleider die dingen laat gebeuren. Ik creëer graag een omgeving waar iedereen het best tot zijn recht komt. Dat was al het geval bij het vorige album maar op IV is het volgens mij goed gelukt.” De muzikale kwaliteit is één van de steekhouders van Sven Hammond. ,,Je moet voor die jongens niet willen bedenken wat zij moeten spelen. Ik noem mezelf de voorzitter van de Stichting maar meer ook niet.” Op IV is de sound rauw en direct. Het Hammondorgel van Figee klinkt soms zelfs als een gitaar, ,,Het is een sound die wij zelf heel gaaf vinden en daar heb ik ook wel naartoe gestuurd. Ik wilde het wat pittiger hebben. Zeg maar festivalmuziek maken waarmee wij op het podium enorm kunnen knallen.”
Figee is een gelukkig muzikant. Logisch ook want hij heeft vier geweldige troefkaarten in handen. Zanger Peroti geeft de songs met haast speels gemak een ongekende intensiteit, diepte en swagger. Daarbij heeft hij een droomritmesectie met de groove-koningen Kroon en Gaddum. Voeg daarbij de werkelijk sublieme riffs en melodielijnen van gitarist Eijmaal. Dit album komt uit bij het ambitieuze label Caroline. ,,Het is een geweldig club mensen die geloven in Sven Hammond. In het verleden heb ik alles zelf gedaan tot aan de promotie toe maar Caroline neemt dat nu volledig over. Het geeft mij de kans om mezelf volledig te focussen op de muziek.”

‘De ultieme fusie van rock en soul’ (Oor)
‘Het beste dat de Nederlandse Muziekscene op dit moment te bieden heeft’ (Soundz)
‘Één van de beste stemmen uit de Benelux’ (Blues magazine)
‘Een plaat die een breed publiek uitzinnig zal maken’ (Withe Room Reviews)

Release 6 maart 2015. Verkrijgbaar op CD en digitaal (iTunes / Spotify etc). Release vinyl 18 April (Record Store Day)
Check de tourdates hier!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.